Foto: Osman Bah
Nu har alle i landsbyen Galloya rent drikkevand.
Tidligere skulle landsbyboerne i mange tilfælde gå to kilometer for at få rent vand. De hårde vilkår gjorde, at mange i stedet for forsynede sig med vand fra landsbyens åbne brønde, som var inficeret med bakterier og utøj, hvilket ofte førte til sygdom.
Det store og vigtige ønske fra landsbyens side var at få etableret en ny vandboring og vandledninger rundt om i byen - og dermed ganske kort vej til rent drikkevand.
Første skridt
Som det første skridt blev der ført vand fra byens kvindehaver til skolen, så børnene nu fik adgang til rent drikkevand. Dette projekt omfattede en ny el-pumpe, en vandbeholder og tre tappesteder.
Endvidere blev landsbyens offentlige brønd, der før blev betjent ved langsommelige håndpumper, tilført den tidligere el-pumpe fra kvindehaverne, og der blev bygget et tårn til vandbeholdere og etableret 4 tappesteder – endnu et fremskridt for landsbyen. En særdeles god begyndelse, men uden mulighed for at forsyne hele byen, da anlægget lå i den laveste beliggende del af landsbyen.
Projekt drikkevand til hele landsbyen
For at sikre hele landsbyen rent drikkevand blev det store vandprojekt - ”drikkevand til hele landsbyen” - sat i gang med projektstøtten fra Danmark (se fakta info). Støtten blev givet under forudsætning af, at landsbyboerne ville udføre en del af arbejdet uden løn, hvilket de ivrigt sagde ja til. Det er dog skik og brug, at man får et gratis måltid mad om dagen som modydelse.
I alt gravede landsbyens frivillige folk 2.500 meter render til vandledningerne i august, hvor jorden var bekvem at arbejde i. Desværre svigtede underleverandøren til ledningsnettet flere gange. Ledningerne blev derfor ikke lagt ned umiddelbart efter udgravningen. Det betød, at arbejderne måtte udbedre renderne flere gange, da de skred sammen ved regnskyl.
Flere udfordringer! Der blev lavet en ny vandboring på det højeste sted i byen og et vandtårn i jernarmeret beton. Tårnet skulle være opført i metal, men undervejs fandt man ud af, at det var nødvendigt at opføre det i beton, så det kunne klare vægten af tre fyldte vandbeholdere (15 tons). De frivillige håndværkere smøgede ærmerne op igen og byggede det 6 meter høje betontårn, der vil stå i 100 år – som de siger de i landsbyen.
I Gambia skinner solen en stor del af året. Derfor blev der valgt en kombineret sol/eldreven pumpe, der magter at pumpe vandet op fra den 35 meter dybe vandboring til 3 tanke med 2.000 liter vand i hver.
Alt har en pris - også i Galloya.
Tager byboerne vand fra et tappested på vejen, er prisen 40 dalasi (DKK 5,50) månedligt. En husinstallation er også muligt, og det koster 120 dalasi (DKK 16,45) hver måned.
Indtægterne fra brugerbetalingen skal gå til at vedligeholde pumper og ledningsnet samt bidrage til driften af landsbyens skole.
Projektet er nu gennemført, og det rene vand risler lystigt i vandledningerne, der forsyner landsbyens 14 tappesteder.
Et projekt, der er båret igennem via en målrettet vilje, frivillighed og samarbejde på tværs af kulturer.
Fakta:
- Projektet er støttet af Rotary Danmarks Hjælpefond og The Rotary Foundation, District Grant
- Rotary klubberne: Billund, Give, Odense Carolinekilde, Ringkøbing, Skjern-Tarm og Videbæk
- Frivillige sponsorer, der har ydet bidrag til ’Støtteforeningen – landsbyudvikling i Gambia’
- Projektkoordinator i Danmark: Preben Holmboe
- Projektleder i Galloya: Ousman Bah
KLIK OG FØLG DISTRIKT 1450 PÅ FACEBOOK
ER DU IKKE MEDLEM AF ROTARY? KLIK HER OG LÆS, HVORDAN DU BLIVER DET
Artiklens forfatter, Jytte Gottlieb, har været medlem af Brande Rotary Klub siden 2010 og har blandt andet været præsident for sin klub og af flere omgange formand for klubbens PR-udvalg.