Tom Axelgaard er født og opvokset i Vestjylland med en drøm om at få sin egen gård. Drømmen gik i opfyldelse i 1982, og han havde et godt liv som landmand og med sin store interesse i gymnastik, som det praktiseres på Ollerup Gymnastikhøjskole.
Da Danmark trådte ind i det daværende EF, blev der indført nogle ordninger, som han ikke sympatiserede med. Han blev træt af at være landmand i DK, der var ingen respekt for de fødevarer, som blev produceret, kun for pengene, og han begyndte at se sig om i Verden efter nye muligheder. Dem fandt han i Polen, hvor han oprettede selskabet Goodvalley A/S, som driver økologisk landbrug efter moderne vestlige principper. Konsortiet er siden vokset eksplosivt og tæller nu også storlandbrug især i Ukraine.
Da Tom Axelgaard efter murens fald første gang kom til Ukraine, fik han et chok. Der var bygget kæmpemæssige landbrug efter de nyeste principper, men medarbejdernes mentalitet var ikke ændret, og landbrugene var slet ikke rentable. Man kunne ikke brødføde sig selv.
Så derfor var den største udfordring at ændre medarbejdernes indstilling til arbejdet. De bar stadig på passivitet, apati og håbløshed fra før og kunne ikke se, hvorfor man skulle anstrenge sig på jobbet, de fik jo alligevel ikke noget ud af det, undtagen det, de kunne liste ned i lommen, når de drog hjem fra arbejde.
Tom Axelgaard indførte nye ledelsesprincipper baseret på tillid til medarbejderne og langsomt blev indstillingen vendt. Produktionen steg hastigt, og medarbejderne kunne se ideen i det hele. De fik livsmodet tilbage. Enighed giver engagement er hans motto, ligesom ”mutual trust and respect”.
Konsortiet Goodvalley A/S driver 30-40 storlandbrug har nu en omsætning på 2,2 mia. kr. og et pænt overskud på et par hundrede mio. kr. til aktionærerne.
I grunden, siger han, burde landbruget være organiseret med en stor farm, hvor råvarerne dyrkes, og med faciliteter til oparbejdning af færdige kvalitetsprodukter til forbrugerne således, at der på ejendommen findes mejeri, slagteri, korn- og foderstofforarbejdning og andre dækkende faciliteter, så det eneste som køres væk, er de færdige produkter. Restprodukterne udnyttes til biogas til elforsyning, og til gødning på markerne for næste års produktion. Det er bæredygtigt landbrug.
Modsat som det sker i Danmark, hvor råvarer, gødning, halvfabrikata og færdigvarer fragtes den halve verden rundt, og hvor landbruget kvæles i afgifter. Disse burde i stedet ligge på forbruget med en regulering for at fremme forståelsen for bæredygtighed og sunde fødevarer.
Tom Axelgaard har oplevet, hvad et autokratisk og diktatorisk system gør ved mennesker, og han mener, at Vesten absolut bør stå fast over for Rusland og Putin. Hvis vi tøver, har vi tabt.
Han siger: De lever, men et liv, som ikke er værd at leve.
Tom Axelgaard har flere tillidsposter. Blandt andet som konsul for Ukraine.
Vi oplevede en særdeles spændende aften med Tom Axelgaard, som havde nogle meget tankevækkende synspunkter på landbrugsdrift. Han har selv vist, at det kan gøres, hvis de rigtige rammer skabes.
2024-10-07 Flemming Romme Hansen og Bo Eriksson