Vi blev modtaget og vist rundt af Karl, der har en fortid som økonomichef i det private.
Blå Kors på Vejlevej er Danmarks største genbrugsbutik med mere end 5000 m2. Genbrugsbutikken består af selve genbrugsbutikken, en cafe, upcycling kundeværksted og reolmarkedet (Kræmmerhuset). Derudover er der rum til tøjsortering, klaringøringsrum, depotrum, værksted og fælles lager.
Alle tilknyttet genbrugsbutikken arbejder frivilligt og ulønnet, og driften af de øvrige områder sker i samarbejde med Horsens Kommune, som samtidig bruger det som et beskæftigelsesprojekt til personer, der er uden for arbejdsmarkedet.
Genbrugsbutikken er opdelt i 11 salgsområder, og vi blev vist rundt både i kundedelen og i de bagvedliggende lokaler. En imponerende virksomhed.
De forskellige frivillige ca. 160 tilhører en gruppe med en ansvarshavende i hver gruppe. Gruppen fastsætter selv priserne i deres ansvarsområde. Dertil kommer en ledergruppe på 5 personer med hver sit ansvarsområde. Ledergruppen har fuldt lederskab – der er tilknyttet en konsulent – men der er ikke nogen hovedorganisation, der blander sig.
Ledergruppen har fokus på et godt arbejdsmiljø og gode arbejdsforhold for de frivillige. Melder man sig som frivillig er man forpligtet på en ugentlig vagt på 4 timer, men flere af de frivillige arbejder mere end det.
En genbrugsbutik betaler ikke moms, men det betyder også, at man ikke må reparere for meget på det, der kommer ind. Det må ikke blive en produktion.
Butikken tilbyder at hente varer gratis og at aflevere mod en mindre betaling.
Varerne i butikken er alt sammen donationer, og overskuddet bruges til arbejde inden for Blå Kors.
Blå Kors hjælper fattige, ensomme og psykisk sårbare. Det er en kristen hjælpeorgansiation, og Blå Kors driver en del væresteder og netværk.
Den største omsætning i butikken er på tøj, som udgør 36%, møbler udgør 20%, ting og sager 14 % og øvrige varegrupper 30%. Danskerne handler mere og mere i genbrug og det sidste år er omsætningen steget kraftigt.