Besøg på rensningsanlægget på årets vådeste dag

Indsendt af Bo Eriksson den 1.10.2024
Ved store regnskyl som netop denne dag, hvor vi var på besøg, må der desværre ledes betragtelige mængder kun delvist renset spildevand direkte ud i fjorden. Man kan ikke dimensionere anlægget efter sådanne situationer med ekstreme nedbørsmængder

 

 

Chefelektriker Knud Sørensen og driftsleder Dorte Baggesen bød os velkommen.

Dorte orienterede om SAMN Forsyning ApS, som rensningsanlægget er en del af. SAMN Forsyning er en sammenslutning af anlæggene i Odder og Horsens kommuner siden 2017 og står for levering af drikkevand og rensning af kloakvand. Der er beskæftiget cirka 100 medarbejdere, heraf 20 ved rensningsanlægget i Horsens.

I alt er der 6 rensningsanlæg og et større antal pumpestationer, som sørger for, at spildevandet kommer ind til anlæggene.

Anlægget i Horsens er dimensioneret til at aftage spildevand fra 200.000 mennesker og der modtages ca. 10 mio. kubikmeter om året. Desværre er en del af spildevandet regnvand (lejlighedsvist op til 40-50%), idet der endnu ikke er gennemført fuldstændig separering i kommunen. Dette fuldføres først om mange år, da det er meget dyrt.

Selve renseprocessen begynder med en fysisk rensning, hvor man sorterer alt fast stof fra.

Derefter fjernes sand og fedt, før spildevandet sendes gennem em kemisk renseproces, hvor slammet bundfældes og ledes fra.

Herefter kommer den biologiske rensning, hvor bakterier omsætter resten af det organiske stof i vandet.

Til slut ledes vandet over i efterklaringstanke, og det nu helt klare og rene vand udledes til fjorden, men indeholder dog stadig en vis mængde næringsstof.

Det fremkomne slam føres over i rådnetanke, hvor der udvindes gas af det, som bruges til at fremstille elektricitet og varme.

Restproduktet køres derefter ud på godkendte landbrugsarealer.

I processen opsamles bl.a. fosfor, som er en knap ressource i verden.

Anlæggene arbejder under nogle ret strenge offentlige krav og retningslinjer, som hele tiden skal overholdes, og der foretages hele tiden analyser af processen og resultaterne indberettes.

Efter orienteringen i administrationsbygningen gik vi en runde på anlægget, som er blandt de 9 største i Danmark.

Alle anlæg med pumper og tanke i Odder og Horsens kommuner kan følges på skærme i Horsens, så man hele tiden kan følge flowet i rørene.

En særdeles interessant aften, hvor vi lærte en hel del om spildevandsrensning.

Stor tak til Dorte og Knud.