Vi blev vist rundt på en del af godsets arealer af godsejer Jannik Ahlefeldt-Laurvig, som fortalte om sin families historie på Stensballegaard. I 1928 købte Jannicks bedstefar Hans Benedikt Ahlefeldt-Laurvig Stensballegaard. I 2021 overtog Jannik Ahlefeldt-Laurvig godset efter et glidende generationsskifte med Janniks far, Henrik Ahlefeldt-Laurvig.
Stensballegaard Gods har historisk været Stensballes midtpunkt, hvor der blev drevet landbrug og skovbrug. I dag, hvor byen er vokset tættere på godset, er landbruget nedlagt og i stedet er der etableret golfbane og lagerhotel. Godset har i dag et jordtilliggende på i alt 381 ha.
I 2018 blev skovbegravelse godkendt i en del af godsets skove og ind til videre er der begravet ca. 150 urner samt forhåndsreserveret 350 pladser.
Vi hørte hvordan greven hele tiden er i gang med at optimere godset og vi så byggepladsen, hvor der skal ligge kommende hotellejligheder og et padel center med fem dobbeltbaner og omklædningsfaciliteter.
De nye aktiviteter er en del af en strategi, der skal skabe synergi mellem oplevelsesaktiviteter, mulighed for overnatning og flere gæster, som besøger restauranten, der ligger i golfklubbens lokaler.
Godset er også i gang med at blive helt selvforsynende energimæssigt. Der fyres med egen træflis og der skal etableres solceller på en del af staldtagene.
Fra 2011 startede godset med at udleje depotrum til private og erhverv i de gamle svinestalde. De i alt 900 depotrum er etableret med gulvvarme og udlejningen styres stadigvæk af grevens far. Udlejningen er blevet godsets største driftsgren og en rigtig god forretning.
Vi havde en meget interessant aften, hvor vi fik indblik i hvordan godset har arbejdet benhårdt med at optimere driften og samtidig etablere nye aktiviteter, der kan bidrage til at følge med tiden og dermed fremtidssikre godset.
Aftenen sluttede af med hyggeligt samvær og dagens middag i restauranten.
2022-09-11 Anne Sloth-Egholm og Bo Eriksson