Vi fik en rundvisning i værkstedet i Hatting, hvor Kasper Würtz har produceret stentøj siden 2014. Her er kapacitet til at lave 250.000 stentøjsemner årligt, alt signeret i hånden af Kasper Würtz eller en af de 6 faste medarbejdere.
Würtz keramik er blevet kendt for sin unikke glasering. En del stentøj bliver frihåndsdrejet på værkstedet og der er tilknyttet 4 underleverandører, som producerer halvfabrikata, der bliver glaseret på værkstedet i Hatting. Vi fik fortalt, hvordan keramikken først forglødes til omkring 1000 grader, hvorefter den glaseres og brændes igen på 1250 grader. Der er købt moderne ovne ind fra Holland, hvor brændingskurven kan følges og analyseres digitalt.
Det hele startede omkring år 2000, hvor Kasper Würtz arbejdede sammen med sin far, som også er keramiker. I starten var der ikke mange, som fandt designet særligt trendy, men i midten af 00-erne tog det fart i takt med, at Det nye nordiske køkken vandt frem. Kasper Würtz flotte stentøj faldt i hak med den nye gourmet trend, og der blev udviklet specielle designs i samarbejde med Michelin kokke i førende restauranter i København.
Kasper Würtz stentøj pryder nu på bordene i 70-80 procent af Københavns Michelin restauranter. Keramikken har fået en stor opblomstring, og i dag har mange restauranter tilknyttet deres egen keramiker.
Over halvdelen af stentøjet fra Hatting eksporteres for nuværende til udlandet. En stor del går til USA, hvor designet er blevet ikonisk og sælges i trendy møbelbutikker side om side med danske møbelklassikere. For øjeblikket har værkstedet også travlt med at producere stentøj til en kæmpestor ”High end” restaurant i Kina med plads til flere tusinde gæster.
Vi kom også omkring den verserende retssag om kopiering af Kaspers Würtz stentøj, hvor der i slutningen af januar måned resterer at blive truffet afgørelse om økonomisk erstatning.
Tusind tak til Kasper Würtz for, at vi fik lov til at komme indenfor og opleve en meget spændende rejse i keramikkens verden.
2022-12-05 Anne Sloth-Egholm og Bo Eriksson