Russerne angriber ved daggry - Ry-fotografen fortæller om sine dramatiske oplevelser.

Indsendt af Leif Fritsdal den 13.3.2022
Ry fotografen Casper Dalhoff fra Jyllands-Posten indsamlede 15.200 kr. til humanitær hjælp til Ukraine. Pengene kommer fra entreen torsdag den 10. marts til Caspers foredrag på Ry Højskole om sine dramatiske oplevelser i dagene omkring russernes invasion af Ukraine. Her fik han hjælp af bl.a. rotarianeren Peter i Lviv. Foredraget var lavet i samarbejde med Ry Rotary.

Ry Rotary har desuden lagt 20.000 kr. oveni entreen, så det totale beløb bliver 35.200 kr. til Ukraine.
MobilePay 12850 er stadig åben for donationer til Ukraine

Ry-fotografen Casper Dalhoff fra Jyllands-Posten var på en helt almindelig reportagerejse til Ukraine, som med et slag ændrede sig. Han fik bl.a. hjælp fra Rotary, og det vil han gerne kvittere for med et foredrag om sine oplevelser, og hvor entreen går ubeskåret til Ukraine og det humanitære arbejde, som Rotary i byen Lviv udfører. 

Et spændende foredrag på en trist baggrund
Det var til tider en tydeligt berørt Casper Dalhoff, som torsdag aften på Ry Højskole førte de 90 tilhørere igennem et godt 2 timers intens foredrag om sine mange oplevelser i dagene, hvor russerne invaderede Ukraine torsdag morgen den 24. februar.  Et stort antal meget beskrivende fotos blev vist på teatersalens storskærm. Fra  reportageturen helt ud til frontlinien ved Hviderusland, hvor Casper og journalisten Jørgen Ullerup bl.a. besøgte ejeren af en grænsekiosk. Ingen troede, at der ville komme en invasion.

Breaking News
Alle mente, at Putin bluffede. At det kun var trusler. Casper skrev hjem til redaktionen og sin familie i Ry, da de var ankommet til byen Kramatorsk, at alt virkede roligt. Men midt om natten mellem onsdag og torsdag den 24. februar poppede et breaking news op på Caspers mobil. Russerne angriber ved daggry, meddeler den amerikanske udenrigsminister. Mange andre push-beskeder fortalte det samme.

Ved morgengry kl. 5 kunne hotellets gæster høre de første hvinende lyde af raketter, som fløj hen over hotellet. De tunge dump fra nedslag. Casper og Jørgen Ullerup var sammen med andre mediefolk og hotellets andre gæster fanget midt i en russisk invasion. Nu skulle de bare væk. Men de skulle også rapporteres hjem til redaktionen.

Beskyttelsesrummet åbner først kl. 8
I løbet af de godt 2 timer fik tilhørerne den gribende beretning om, hvordan Casper pludselig måtte gå fra at være fotograf på Jyllands-Posten til at blive en af mange flygtninge, som kæmpede for at komme tilbage til Lviv, væk fra fronten. Det blev også til mange timers ophold i beskyttelsesrum - på et andet hotel, bl.a. sammen med andre mediefolk, fordi - som en af gæster fortalte - hotellets eget beskyttelsesrum åbner først kl. 8. Det praktiske skulle arrangeres vedr. transport. For deres returbilletter til toget tilbage til Lviv om fredagen var helt sikkert ikke længere brugbare. De måtte finde kørelejlighed.

Spionen
I starten blev Casper Dalhoff anklaget for at være russisk spion, når han tog kameraet frem for at dokumentere det skete, fortalte han, som tidligere har prøvet lignende situationer i andre dele af verden. Men heldigvis var det danske pas og pressekortet guld værd. Men det store kamera blev for det meste i rygsækken, og mobilen blev brugt i stedet for.

Taxaen, som de på et tidspunkt fik fat i med en chauffør, som kun kunne tale ukrainsk tilbød turen til den næste store by. Snakken med ham foregik via Google translate. Normalt ville turen tage 5 timer, men den kom til at vare 14 timer. Det mest farlige her var de mange trafikuheld undervejs. En helt almindelig 2 sporet vej var pludselig blevet til en lang kø af biler i 3 vognbaner, kun i en retning. Væk fra fronten.

Et landshold flygter
Casper fortalte gribende om mødet med den ukrainske simultantolk Olga i byen Vinnytsia. Hun og flere andre kvindelige ledere var på flugt med et ukrainsk landshold i akrobatik gymnastik, som bestod af en lille gruppe unge. Krigen havde sat en stopper for deres tur rundt i Ukraine. Casper fortalte, at gymnastikholdet nu befandt sig i Polen, men at han håbede på at få dem til Ry eller et andet sted, hvor de kunne være i sikkerhed. (De har efter foredraget fået ophold på Ranum Efterskole, hvor de også kan træne.)

Sammenhold midt i kaos
Hvad gør man, når "DU" pludselig står i et allerede overfyldt tog, og det er dig, som står ved døren og skal vælge i den store folkemængde på perronen, hvem du skal trække op i toget. Det var et af mange dilemmaer, som Casper måtte håndtere undervejs. Det blev til en smuk fortælling om sammenhold på den lange togtur. Hvordan 4 mennesker indretter sig på 1 m2 i et tog - hvor man deler alt mellem hinanden. Der  blev også tid til nogle få  rørende billeder af de rejsende. Når Casper tog billeder af en passager eller et par, fik de hans navn og email, så de senere kunne få billedet at se. Det har betydet, at Casper nu har kontakt til flere af de flygtende passagerer fra togrejsen.

Skudsikker vest og hjelm
Den sidste rejse fra byen Lviv og til den polske grænse bød på næsten uovervindelige udfordringer. Alle hotelværelser i Lviv var optaget af flygtninge og vejen videre til Polen var næsten umulig at bruge, da den mere eller mindre var blokeret af lange køer af biler med flygtende familier. Samtidig havde Casper en tung bagage med kameraudstyr, computer, en tung sikkerhedsvest og hjelm. I alt mere end 30 kg udstyr og personligt tøj, som bliver en udfordring at gå med fra Lviv og mod grænsen.

En hurtig beslutning
Men Casper fik en ide, da de ankom til Lvivs banegård. Han kontaktede den danske erhvervsmand Peter, som han tidligere havde fotograferet i forbindelse med portrætter af erhvervsfolk i Ukraine. Peter er en af de danske rotarianer i Ukraine og medlem af Ukraines største Rotary klub, som ligger i Lviv. Peter trådte hurtig til med hjælp vedr. overnatning på sin fabrik og senere sørgede han for at Casper og Jørgen Ullerup kom sikkert til den polske grænse. En spektakulær køretur uden om de mange flygtende ukrainere i biler og med gående flygtninge i vejsiden. Et syn, som gjorde et stærkt indtryk på de to danskere, fortalte Casper.

Casper vil med sit foredrag gøre gengæld som en tak til Peter i Ukraine. Derfor vil han hjælpe den Internationale Rotary klub i Lviv med penge. Derfor doneres hele beløbet fra entreen til Peters Rotary klub i Lviv. Klubben og dens medlemmer hjælper humanitært de mange flygtninge på deres videre vej gennem Lviv og til den polske grænse.

Penge til Ukraine
Ry Rotary klub har doneret 20.000 kr. til den ukrainske Rotary klub og lørdag den 12. marts er kontoen foreløbig opgjort. Der er via mobile pay indbetalt 15.200 kr. - herunder donationer - fra de 90 gæster til Caspers foredrag.

MobilePay 12850 er stadig åben for donationer.
Du kan stadig nå at indbetale en donation, som Ry klubben sender videre til Ukraine. Bemærk, at hele beløbet - sendes til den Ukrainske Rotary klub, som har brug for pengene til indkøb af bl.a. humanitære hjælpemidler.
 

Se videoen med Peter Mejer-Rasmussen.
https://you0tu.be/55aIoZx2yo

Lviv Internationale Rotary Club
https://www.facebook.com/LvivInternationalRC

Redaktion: Leif Fritsdal, Ry Rotary
+45 20283461
Fotos: Copyright Leif Fritsdal

Fotos fra Ukraine:
Copyright Casper Dalhoff JP
Billederne må ikke benyttes uden aftale

EKSTRA:
Årup Rotary klub på Fyn, som var med til at "stifte" den Internationale Rotary Club i Lviv har indsamlet
140.000 kr. til klubben, jfr. oplysninger fra Per Høyen, som pt. er Trustee ved The Rotary Foundation.

Rotary Danmarks Hjælpefond har doneret 250.000 kr. til nødhjælp mv. i Ukraine.

Info om Rotary og Ukraine.