Da vi var kommet sikkert indenfor, fik vi sammen med lidt mad en slideshow om Danish Crown og derefter en rundvisning på slagteriet.
Guiden havde arbejdet 17 år på stedet og havde meldt sig som frivillig til at være guide for besøgende.
Danish Crown har 5737 andelsejere, 25.996 medarbejdere, 69 slagterier og i 2023 en omsætning på 68 milliarder.
Horsens havde sit første slagteri i 1887, og da andelstanken opstod, skete der flere fusioner, hvoraf den største var i 1990 og det var den fusion, der ledte til navnet Danish Crown.
Danish Crown har markedsadgang i 132 lande og leverer f.eks. til Mou, Gøl, Tulip, Friland, Dyrbar, Den grønne slagter og Steff Houlberg. Konkurrencen på markedet er hård, og Danish Crown har haft lidt tilbagegang.
Slagteriet i Horsens har ca. 1600 medarbejdere, som repræsenterer ca. 50 nationaliteter. Slagteriets grund er på 83.000 m2, og der slagtes ca 99.000 grise per uge. Der slagtes fra klokken 6 til 24 hver dag, og fra 24 til 6 gøres der rent af 90 medarbejdere fra ISS.
Medarbejderne skifter tøj hver dag, og i det hele taget gøres der meget ud af kontrol, sikkerhed og rengøring. Kødkontrollen omfatter f.eks. 85 medarbejdere. Knivene slibes hver dag, og en kniv kan holde ca. 3 mdr.
På rundturen så vi, hvordan grisene ankom, hvordan de havde en hvileperiode inden de blev gennet videre til gasning med CO2.
Vi fik set, hvordan robotteknologi, scanning og teknik blev kombineret med manuelt arbejde, og endelig hvordan grisene blev skåret ud og pakket.
Produktet er ikke kun kød, men også elementer til medicinalindustrien, biogas osv.
En imponerende proces at få indblik i.