Tekst og foto: Jens Jakob Kjær Hansen
Det var ellers ikke fordi, at Jakob Bejer i sin tid havde forventet at gøre karriere i udlandet og ende som direktør og virksomhedsejer i Nigeria. Som flere andre succesrige danskere, der har gjort karriere i udlandet, begyndte Jakob Bejers karriere med, at han fik job i den dengang verdensomspændende, store, danske virksomhed, ØK - senere EAC.
Inden længe blev han gennem arbejdet i ØKs trykkeridivision sendt til Malaysia. I løbet af dette ophold mødte han sin kone, som efter nogle år rejste videre med ham til Indonesien, Sydkorea og til sidst Nigeria, hvor de etablerede sig med deres to børn og boede frem til 2017.
I løbet af de 26 år, Jakob Bejer tilbragte i udlandet, skete der mange forandringer i ØK. Selskabet gik fra at have været et toneangivende rederi og det største konglomerat i Skandinavien til at være tæt på konkurs i 90erne og blive kraftigt reduceret i rederidelen, som endte med at blive afhændet til Mærsk.
Som del af nedskæringerne blev flere af ØKs afdelinger gennem tiden frasolgt, herunder trykkeridivisionen i 1998. Jakob Bejer kom derfor under vingerne hos den tyske trykkerigigant, Heidelberger Druckmaschinen AG, inden han selv i 2004 overtog ejerskabet og endte som direktør og ejer af Heidelberg Nigeria Ltd. med ansvaret for Nigeria, Benin, Togo, Sierra Leone & Liberia - alt imens han boede med sin familie i Lagos.
Drømmen om at rejse tilbage opstår
Med det øverste ansvar for cirka 50 ansatte, familien og derudover embedet som Nigeriansk konsul for Danmark at varetage, levede Jakob Bejer en meget travl og spændende tilværelse i Lagos. Der havde altid været en drøm om at vende tilbage til Danmark, men med tiden begyndte denne trang at melde sig:
- Min kone og jeg begyndte at drømme om at trække stikket og flytte til Danmark. En af årsagerne var, at vores datter var blevet 14 år. Vi skulle finde ud af, om hun skulle gå på kostskole ligesom hendes storebror havde gjort det i Danmark. I så fald skulle begge vores børn være i Danmark, mens jeg skulle bo i Nigeria med min kone, men vi ønskede ikke, at familien skulle bo i hver sin verdensdel, fortæller Jakob Bejer og uddyber:
- Udover det skete der en del ting i Nigeria, der gjorde det vanskeligt at drive forretning. Den nigerianske møntfod blev svækket voldsomt, og der kom forbud mod at betale i fremmede valutaer, mens infrastruktur og mange andre ting ikke havde den store udsigt til umiddelbare forbedringer. Alle de ting til sammen gjorde, at vi følte, at tiden var inde til at rejse væk. Så jeg brugte nogle år på at gøre min afløser klar til at overtage ledelsen i firmaet. Da det hele var på plads, rejste vi til Danmark. Vi overvejede også kraftigt at flytte til Malaysia, som er et skønt land, men valget faldt på Danmark pga. ønsket om at være tættere på familien og nyde vores vidunderlige land.
Rotary skabte nye relationer
Det var en stor omstillingsproces, der ventede Jakob Bejer og familien, da de flyttede fra Lagos til Højberg i vinteren 2017. En af udfordringerne var at få opbygget et netværk af nye kontakter og venner. Derfor begyndte Jakob Bejer at kigge sig om efter nye, fællesskaber, han kunne blive del af.
- En af de venner, som jeg gennem tiden har holdt kontakten med i Danmark, var medlem af Rotary i Hadsten. Han spurgte mig, om jeg ikke også skulle være medlem. Jeg havde tidligere holdt foredrag i hans lokale klub om at bo i Afrika, så jeg kendte allerede lidt til Rotary, fortæller han.
I januar 2019 meldte Jakob Bejer derfor sig ind i den lokale Rotaryklub, Aarhus C.
- Jeg føler mig stadig ny, men jeg er ikke i tvivl om, at jeg kan få mange gode relationer igennem Rotary. Der er en indre ro ved, at man ved, at man har nogle mennesker, der kan hjælpe en, og at man har kontakt til folk fra mange forskellige brancher, man rådføre sig hos og selv hjælpe, siger han.
Shelterbox-projektet fangede interessen
Med ønsket om selv at bidrage med erfaringerne fra udlandet, havde Jakob Bejer gennem længere tid også været på udkig efter velgørende organisationer og projekter, han kunne blive del af:
- Jeg havde i lang tid tænkt over, hvordan jeg kunne gøre en forskel. Da jeg så kom til et foredrag i Rotary om deres samarbejde med Shelterbox, tænkte jeg straks, at det er præcis var det, jeg havde ledt efter. Man kan jo altid donere penge eller ting til projekter, men det mest værdifulde, du kan bidrage med, det er din egen tid – for der hjælper du folk direkte, fortæller han og uddyber:
- I kraft af min baggrund har jeg evner inden for organisation og kender Afrika og de mange problemer, som kan opstå i udviklingslande, rigtig godt. Jeg ved, hvordan man hoster sig igennem et korrupt samfund uden selv at blive korrupt, og hvordan man administrerer ting i et land, der er brudt sammen. Så længe, at jeg får mad og søvn, kan jeg holde mig flydende nærmest hvor som helst. Det er derfor, at jeg tror på, at jeg kan bidrage til at gøre en forskel i Rotarys Shelterbox-projekt.
Selvom Jakob Bejer kun har været medlem i Rotary i et halvt år, har han allerede meldt sig til et Shelterbox-kursus i Sverige sammen med andre rotarianere, der finder sted i Stockholm den 5. september. Til kurset bliver deltagerne klædt på til at kunne tage ud sammen med Shelterbox-organisationen og hjælpe i verdens brændpunkter, hvor behovet for tag over hovedet og nødforsyninger er allerstørst:
- Jeg glæder mig til at se, hvad fremtiden vil bringe i Rotary og forhåbentlig kunne gøre en forskel med min baggrund fra udlandet, afslutter han.
Jakob Bejer fungerer i dag fortsat som bestyrelsesformand for Heidelberg Nigeria og rejser ofte til Lagos. Han har gennem tiden desuden adopteret flere børn og voksne i Nigeria, som han støtter og har løbende kontakt med.
KLIK Følg Distrikt 1450 på facebook
Er du ikke medlem af Rotary? KLIK OG læs her, hvordan du bliver det
Artiklens forfatter, Jens Jakob Kjær Hansen, er medlem af Herning International Rotary Club, hvor han er sekretær og Formand i PR/PI-udvalget. Til daglig er han digital forretningsudvikler & klassisk pianist.