Humanitære projekter - med budgetter fra 1 mio. til 7.000 kr.
4 spændende projekter blev præsenteret til inspiration for alle. Det årlige Foundation seminar blev afholdt i Herning den 3. oktober. Deltagerne var klubbernes Foundation Chair og andre interesserede.
Bemærk: Link til organisationer, hjemmesider mv. er understreget.
Smile Ukraine - sundhedsteam udveksler erfaringer.
VTT (Vocational Training Teams) er et projekt i Foundation regi, men en enlig svale i Danmark, fortæller Per Willemoës fra Aarhus Connect. Han har stor erfaring i Global Grants projekter. SMILE UKRAINE har et samlet budget på 1 mio. kroner. 9 Rotary distrikter og 3 klubber er involveret fra lande som Brasilien, Ukraine, Danmark og Sverige. Et team af tandlæger, læger og sygeplejersker fra Brasilien opgraderer ukrainske sundhedsteams. VTT projektet hedder Smile Ukraine - 2018-20, og Rotarys VTT midler dækker kun rejser og indkvartering mv. Men ikke arbejdsløn og lignende. VTT er et Global Grant med stor gennemslagskraft, men det er også meget krævende at organisere. Per Willemoës understreger, at med projektet har man fokus på børn og unge. Samtidig er det yngre læger, som uddannes, så projektet får en større holdbarhed vedr. vidensdeling, fagfæller og fag. Indtil nu har 3.500 patienter været gennem operationer, som f.eks. "læbe-gane" inkl. efterbehandling.
Nye færdigheder. "Skills"
Jørgen Østergaard fra Give Rotary klub præsenterede projektet "Skills". Han har været meget engageret i Sydafrika bl.a. som team-leader for et GSE hold. Give Rotary klub og Østergaard har fået gode og troværdige samarbejdspartnere i Sydafrika. Bl.a Tony Davidson, som er en kæmpe drivkraft i Sydafrika. Bl.a. med lifestraw projektet, cykelløb til fordel for Rotary projekter mv. Det aktuelle projekt er et såkaldt "grøntsagsfarmer" projekt, hvor man har fået stillet 1 1/2 ha land til rådighed. Farmerne lærer at dyrke grøntsager, både på friland og i drivhus. 5 Rotary klubber, Billund, Juelsminde, Galten, Brædstrup og Give deltager og bidrager hver med 400 USD. Dertil tilskud fra Hjælpefonden og distriktets DDF midler. Det samlede budget for "Skills" er 35.000 USD.
Yes - it's my business.
Jens Hultmann Pedersen fra Aarhus SV Rotary klub fortalte om et træningsprojekt i Nepal, som klubben havde været med til at støtte. På 16 måneder - gennem undervisning - ændres livet for de kvindelige deltagere. 4.500 kvinder deltog i uddannelsen og lærte sig at skabe en forretning, så deres familier fik råd til skolepenge, mad på bordet og mændene, som ofte var arbejdsløse, ikke længere var så alkoholiserede, og det betød også mindre vold i familierne. Projektet går under navnen WAWCAS og det er med til at bringe kvinderne og deres familier ud af fattigdom. I Nepal arbejder man sammen med en nepalesisk organisation, som står for det praktiske. Klubben har skaffet pengene via julelotteri, spise arrangementer, kunstsalg og lignende. Se wawcas.com
"Jeg er god til at tælle penge, så jeg er kassereren"
Sådan fortalte George i filmen fra landsbyen Ngasire, som ligger i Uganda. Leif Fritsdal fra Ry Rotary klub, som har besøgt Uganda 6 gange, fortalte om klubbens mangeårige engagement i Uganda og omtalte 2 nyetablerede opsparingsgrupper i bjerglandsbyen Bukalasi, hvor ca. 35 - fortrinsvis kvinder deltager. Grupperne opbygger selv en lille bank, hvor man sparer op og låner af hinanden efter særlige regler. Årsbudgettet for 2 grupper er ca. 7.000 kr., som dækker materialer og salær samt kørsel til underviseren Kevin.
Den viste film fra Ngasire er optaget af Fritsdal i 2014. Dengang var der 5 opsparingsgrupper i det område. Nu er der over 30. Indbyggerne har skabt små forretninger og dermed øget velstanden og forbedret levevilkårene for familierne. Klubben i Ry har engageret alle medlemmerne i forbindelse med et bil-lotteriet, som har kørt i 11 år og genereret over 1 mio. kroner til projekter. Lotteriet har gjort klubben og medlemmerne synlige i lokalområdet. Klubben har tidligere støtte sundhedsklinikker med ambulance, solenergi, rent vand, malaria udstyr. 2 andre projekter er i støbeskeen. En toiletbygning for 1000 elever og en research vedr. "fistula" er igangsat. Det er de unge kvinders glemte sygdom i Afrika.
Se filmen om opsparingsgrupperne her.
Du kan se flere film om Rotarys arbejde eller om, hvorfor Rotary er en spændende organisation for erhvervsdrivende. Du kan også møde kvinden, som fik polio som lille og meget mere. Følg linket her. https://www.rotary.dk/rotaryvideoer
Alle indlægsholderne understregede, at det er vigtigt, at man kender forholdene og personerne i modtagerlandene godt.
ØNSKES FLERE INFORMATIONER OM PROJEKTERNE ER DU VELKOMMEN TIL AT KONTAKTE INDLÆGSHOLDERNE.
Følg også distriktets facebook side
Ønsker at blive inspireret
Barbara Hanzewniak præsident i Herning International Rotary Club fortæller, at hun deltager i seminaret - både for at blive inspireret men også for at få viden om, hvad der skal til for at kunne starte projekter. Barbara har som klubpræsident et stort ønske om at klubben kan starte et projekt. På billedet ses hun sammen med Deli Levi-Jensen (tv), som var den første præsident i den internationale klub i Herning.
Torben Andreasen, mødeleder og formand for distriktets Foundations udvalg understregede på mødet, at det er et "must" hvis klubberne ønsker at ansøge om midler fra District Grants eller Global Grants, at ansøgerne har deltaget i dette møde for at få viden om Foundation.
Hjemmesider som ideas.rotary.org og matchinggrants.org er gode at kende.
Rotary har 6 fokusområder, fortalte Andreasen.
1. Fred og konfliktforebyggelse.
2. Sygdomsforebyggelse og behandling.
3. Vand og Sanitet.
4. Mødres og børns sundhed.
5. Grunduddannelse og bekæmpelse af analfabetisme.
6. Økonomi- og samfundsudvikling.
For året 2019-20 er der 22.026 USD til District Grants og 42.000 USD til Global Grants.
Ved Global Grant skal klubbernes projekter dog have et budget på min. 30.000 eller maksimum 400.000 USD. Det giver mulighed for ganske store projekter fortalte Johan Ladegaard, som er coordinator District-/Global Grant under sin gennemgang af vilkårene. Her kan klubberne ansøge hele året, og godkendelsen sker i Evanston, USA.
Hjælpefonden (RDH)
En anden mulighed for støtte til klubprojekter er at ansøg Rotary Danmarks Hjælpefond, fortalte Willi Weber fra fonden. Medlemsbidraget udgør 1.5 mio. kr. Dertil frivillige gaver. Desværre er har Københavns Lufthavn opsagt aftalen med Rotary vedr. "montren", som hvert år gav et pænt stort beløb til RDH fra de rejsendes ekstra feriemønter.
Klubber kan søge om tilskud, så længe der er penge i kassen. Ellers må man afvente det nye Rotary år, før der igen er penge til rådighed.
I modsætning til Foundation behøver klubben ikke at have en samarbejdspartner i modtagerlandet. Ønsker man at arbejde sammen med en anden organisation vedr. et projekt, så skal der ligge en skriftlig aftale. Hvert medlem i Danmark bidrager med 160 kr. årligt.
Der er samlet 750.000 kr. i kassen endnu, og distriktets medlemmer har bidraget med 308.000 kr. Ansøgningen foregår elektronisk, og projektbeskrivelsen skal være kort.
Så der er ingen undskyldning. Bare kom i gang med at søge RDH opfordrede Willi Weber fra Hjælpefonden.
Deli Levi-Jensen, distriktets polio-koordinator viste en historisk film om polio og holdt efterfølgende indlæg om lederens rolle på forskellige niveauer. Deli har selv indsamlet 200.000 kr. til fordel for EndPolio, som via Foundation og Bill Gates Foundation er blevet til 600.000 kr.
Deli er forøvrigt blevet "Major Donor Level 2", som er meget flot, oplyste Torben Andreasen.
Rotary fortsætter kampen mod polio til virussen er fjernet fra jordens overflade.
Torben understregede, at hvis det utænkelige skulle ske, at kampen mod polio standsede nu, ville verden om 10 år have 200.000 nye poliotilfælde, og så ville den lange 30-årige kamp være nyttesløs.
Som noget helt særligt i år bliver 1 kr. til 6 kr. via fonde i Rotary.
NB: Der arbejdes på, at slides med videre lægges ind under dokumenter/foundation