Han er beæret og glad for at kunne tale om økonomien, både den private økonomi og landenes.
- De globale forsyningskæder er udfordret af Coronakrisen.
- Lige nu er vi dykket ned i et hul.
- Heldigvis var statsgælden lav.
- Boligpriserne er steget så meget, at det er en gåde for økonomerne.
Casper Schrøder om privatøkonomiske udsigter efter Corona.
Casper Schrøder kommer fra Bornholm men bor i dag i Dragør. Han har sprogøre, blev Cand. Mag. i retorik i 2005 og har haft beskæftigelse ved flere dagblade. Efterhånden fandt han økonomi interessant og er nu DR nyhedskorrespondent med økonomi som speciale. Han prøver at være formidlende og få folk til at forstå, og han er beæret og glad for at kunne tale om økonomien, både den private økonomi og landenes.
De globale forsyningskæder er udfordret af Coronakrisen.
Mange ting - som f.eks. mobiltelefoner og anden elektronik - er udviklet rundt omkring i verden, bliver solgt af amerikanske firmaer - men fysisk produceret i Kina og andre steder i Fjernøsten. Corona nedlukninger har brudt forsyningskæderne og samhandlen.
Lige nu er vi dykket ned i et hul. 1/4 mill. mennesker i Danmark fik lønkompensation, og politikerne besluttede at kaste milliarder ud i dansk økonomi, for at den kunne overleve. Ellers ville det have fået enorme konsekvenser. Det er lykkedes heldigvis, og beskæftigelsen lige nu er som før Coronakrisen. Nu skal vi faktisk passe på overophedning og mangel på arbejdskraft.
Heldigvis var statsgælden lav, så Danmark lånte - trykte - mange penge, som nu snart skal betales tilbage. Virksomhederne har lånt 60 mia. kr., som over nogle år skal tilbagebetales. Godt renten er lav. Mange virksomheder vil lide og gå konkurs, og det er som altid de svageste, der bukker under. Danskernes opsparing er den største nogensinde, og det er godt for fremtiden. Men andelen af de langtidsledige er stigende. Det er en menneskelig tragedie og skidt for dansk økonomi.
Boligpriserne er steget så meget, at det er en gåde for økonomerne. De kloge økonomer forudså faldende priser. Normal giver usikkerhed lavere priser, men det gik lige omvendt. Der er stor efterspørgsel og lavt udbud af boliger, så det gav store stigninger. Men fremtiden er usikker. Der er bekymring for de høje og stigende priser, selv om det lige nu stabiliseres lidt. Nationalbanken opfordrer Regeringen til at gribe ind med reguleringer. Det har Regeringen nok ikke lyst til, og de fleste økonomer tror da også. at det hele glatter sig ud af sig selv.
Vi får snart inflation med stigende priser, men det bliver ikke som Weimar republikken og heller ikke Verdens undergang.
Systemet holder til den største test i 100 år.
" Det skal nok gå det hele".
Stor tak til Casper for en spændende og engageret aften.